Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad är skillnaden mellan traditionell förvaltning och fondförvaltning?

Hej, jag fyller 65 år i mars och ska börja ta ut min pensionsförsäkring. Jag funderar om jag ska göra om den till en traditionell försäkring, vad skulle det innebära?

Kommentarer

 • Hej Inger,

  Tack så mycket för din fråga! Nedan finner du en förklaring till vad traditionell försäkring innebär samt även vad fondförsäkring innebär om du vill göra en jämförelse mellan dessa två alternativ.

  Traditionell försäkring: 
  • Förvaltning: Väljer du traditionell försäkring innebär detta att det är SPP som förvaltar det försäkringskapital som finns i din försäkring. Det innebär också att du får en garanti från SPP. Denna garanti innebär att vi idag erbjuder dig en garanterad ränta på 1,25% på 85% av ditt försäkringskapital. 
  • Utbetalning: Vid utbetalning från traditionell försäkring kommer du att få ett garanterat månadsbelopp varje månad, det vill säga ett fast månadsbelopp.
  • Möjlighet att påverka förvaltning: Har du en traditionell försäkring kan du inte påverka förvaltningen av ditt försäkringskapital då det är SPP som sköter förvaltningen.
  Här kan du även läsa mer om traditionell försäkring.

  Fondförsäkring: 
  • Förvaltning: Har du fondförsäkring innebär det att det kapital som finns i din försäkring förvaltas i den fond eller de fonder som du har i försäkringen. Startar du din utbetalning och har fondförsäkring kommer det resterande kapitalet fortsätta att förvaltas på samma sätt.  
  • Utbetalning: Vid utbetalning från fondförsäkring kommer det beloppet som du får utbetalt varje månad att variera från månad till månad. Detta beror på hur fonden eller fonderna som du har i din försäkring utvecklar sig. 
  • Möjlighet att påverka förvaltning: Du kan när som helst under din utbetalning byta fonder precis som du vill och påverka förvaltningen av ditt försäkringskapital. Läs gärna detta inlägg om du vill ha mer information om hur man byter fonder: Fondbyte 
  Här kan du även läsa mer om fondförsäkring.

  Jag hoppas att detta var svaret på din fråga!
 • " erbjuder dig en garanterad ränta på 1,25% på 85% av ditt försäkringskapital"
  Varför bara på 85%.
  Hur har räntan sett ut 5 år bakåt i tiden.
  Lars
 • Hej Lars,

  Jag ber om ursäkt för att vårt svar har dröjt. 

  Genom att begränsa garantin ökar vi möjligheterna till en bra avkastning. Varför det är just är 85 procent är lite av en branschstandard i dagsläget. Det viktiga är även att det är inte 85 procent av försäkringskapitalet som garanteras utan varje sparpremie som ger upphov till ett garanterat försäkringsbelopp grundat på garanterad ränta, antaganden om driftskost­nader, avkastningsskatt, tillämpat livslängdsantagande och garantiandel.

  Gällande hur den historiska avkastningen har sett ut för de olika portföljerna, finner du genom att klicka här.

  Jag önskar dig varmt välkommen åter och en fortsatt fin dag!

  Med vänlig hälsning,
  Nathalie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.