Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Uppräkning av pension

Mina övriga pensioner har årligen ökat med uppräkning 1 januari. Inte den från SPP. Hur kommer det sig

Kommentarer

 • Hej Christer!

  Nedan följer två exempel på vilka försäkringar jag tror berör dig:

  Frivillig ITP, BTP, Frivillig BTP, FTP, Frivillig FTP:  
  Enligt försäkringsvillkoren kan pensionen bara höjas om skillnaden mellan försäkringskapital och SPPs förväntade åtaganden i form av pensionsutbetalningar överstiger 7 procent. Då skillnaden är lägre än 7 procent kommer pensionerna inte höjas.

  Traditionell förvaltning: 
  Har man en traditionell försäkring så har man även ett garanterat månadsbelopp. Detta är framräknat genom en garanterad ränta som ditt garanterade kapital ska växa med varje år.

  I vissa fall har man möjlighet att få ett tilläggsbelopp i de fall det försäkrade kapitalet har haft tillräckligt god avkastning. Det krävs då att förvaltningen överträffar den garantiränta man har.

  Viktigt att tänka på är att traditionell förvaltning kan skilja sig från olika försäkringsbolag, beroende på om försäkringsbolaget är ett ömsesidigt bolag eller inte. I ett ömsesidigt bolag så kan bolaget göra ett återtag eller en reallokering. Det innebär att försäkringsbolaget skriver ned värdet på försäkringen, för att täcka sina kostnader och uppfylla lagens krav på konsolidering. Detta är alltså inte en möjlighet för SPP, då vi inte är ett ömsesidigt bolag.

  Eftersom att vi alltid kommer vara tvungna att betala den förmånen vi utlovat så fördelar vi risken i dina portföljer utifrån det åtagandet som vi har lovat dig.

  Med vänliga hälsningar,

  Malin
 • Jag har också itp frivillig med fribrev och beloppet har ökat med mindre än 4% på 15 år.
  Det här betecknar jag som en ren stöld av mina pensionspengar.
  Hur kan ni sova gott om natten när ni behandlar era kunder på det här sättet.
  Kent
 • Hej igen Kent!

  En förmånsbestämd försäkring ger dig rätt till ett visst belopp utifrån det som är avtalat med din arbetsgivare. Det är det beloppet som vi betalar ut till dig. Förutom detta "grundbelopp" kan eventuellt en uppräkning ske och utbetalas som ett tilläggsbelopp.

  I försäkringsvillkoren regleras hur mycket vår överskottsbuffert måste överstiga våra åtaganden för att en uppräkning ska vara tillåten. De år uppräkning inte har skett beror på att vi inte nått upp till den buffertnivå som enligt försäkringsvillkoren krävs för att räkna upp pensionen.

  Med  vänlig hälsning Malin
  Malin
 • Ja det kanske är så att ni är urusla på att hantera pengar men jag kan isåfall inte förstå hur ni kan få fortsatt förtroende.
  Vad skall vi som kunder göra för att få ut vår intjänade pension?

  Kent Wallman
 • Som sagt, din arbetsgivare har betalat in premier, i syfte att du ska få en viss storlek på din utbetalning när du går i pension. (Förmånsbestämd)

  Arbetsgivaren informerar oss att den anställde ska få X kr i månaden när denne går i pension. För detta betalar de in premier.

  Därför är du utlovad att få just X kronor. 

  Utöver denna överenskommelse så kan det tillkomma ett tilläggsbelopp, med det behöver det inte göra.

  Hos SPP så finns det tre olika typer av försäkringar. Fondförsäkring, Traditionellförsäkring, samt i ditt fall en Förmånsbestämd försäkring. Förmånen är bestämd på förhand.


  Malin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.